Wednesday, 30 December 2015

"604 MUKA SURAT..."

"Sebelum saya akhiri kelas pengajian tajwid kita ini, saya nak pesan satu perkara dan harap semua dapat share laju-laju di FB, Whatsapp, Instagram (Media Sosial) atau sampaikan saje benda ini  kepada siapa-siapa sahaja."

"Al-quran ada 30 juzuk dan muka surat terakhirnya ialah 604 m/s."

"Sampaikan ilmu ini kerana apabila orang yang kita sampaikan itu mendapat hidayah dan dia teringatkan kata-kata kita ini. Maka, bermula dari saat itu pahala dia menuntut Ilmu al-quran akan mengalir juga kepada kita."

"Sampaikan mengikut bahasa orang yang kita hendak sampaikan"

Contohnya kalau kawan lama,

"Bro, engko nak taw tak? Quran ada 604 m/s."

"Lepas tu, sembang macam biasa la."


"Baik, ustaz. Saya akan praktikkan."
.
.

"Ahmad, aku nak bagitahu kau ni. Quran ada 604 muka surat."

"Apa? Ulang sekali lagi,"

"Al-quran ada 604 muka surat."

"Kau ni, dah buang tabiat ke apa ni? Tiba-tiba je ni."

"Saje je. Aku ada masuk kelas talaqi alquran bersanad Al-Mukhlisin dan ustaz tu minta aku sampaikan. So, aku sampaikan je. Hehehe"

"Jom la, kita pergi makan."

"Jom."

.
.

"Ali, semalam aku ada google pasal kau cakap semalam. Quran ada 604 muka surat. Memang betul la. Aku rasa macam dah sampai masa la, aku kena belajar quran. Dah lama aku lalai kat tuhan. Boleh kau bawak aku pergi  jumpa ustaz yang ajar kau tak?"

"Boleh sangat-sangat, bro. Esok kita pergi."

Di dalam lubuk hatiku,
"Alhamdulillah.. Terima kasih Allah.. Kau telah terima doaku selama ini, supaya sahabatku dapat belajar quran. Terima kasih ustaz. Memang betul cakap ustaz. Sampaikanlah ilmu yang kita belajar walaupun sedikit."

................

Moral of story :

Dakwah yang nampak kecil tapi kesannya SUPERB.

Share laju-laju supaya anda dan saya mendapat pahala yang paling mudah.

#UstazAlMukhlisin

Friday, 25 December 2015




'BUKU' PEMBUKA SEGALA REZEKI

"Bacalah 'BUKU' yang boleh menambahkan nilai hidup anta."

"Buku? Buku yang jenis macam mana ustaz? Saya belum paham lagi tu, ustaz. Boleh ustaz terangkan lagi supaya saya lebih paham lagi?"

"Al-quran. Saya ibarat ianya sebagai 'buku motivasi', 'buku panduan hidup', 'buku penenang jiwa', 'buku yang Membuka segala REZEKI' yang mana semua orang mencari buku ini dan banyak lagi ibarat yang anta boleh ibaratkan."

"Anta baca dan rasainya sendiri. Tak baca buku ini maka tak rasa NIKMATNYA."

"Al-quran telah banyak menambah nilai hidup saya. Dari satu tahap ke satu tahap, hidup saya berubah. Saya dapat rasakan ini semuanya adalah disebabkan al-quran. Pengalaman itu, belum sampai masanya lagi untuk saya kongsikan kepada anta. InsyaALLAH, sampai masa nanti. Saya akan kongsikan."

"Ok, ustaz. Saya akan buat sekarang.
Terima kasih banyak-banyak ustaz atas nasihatnya."

"Hanya ALLAH saja mampu membalas jasa ustaz ini, walaupun sedikit, tapi saya dapat rasakan kesannya nanti."

"Alhamdulillah."

Saat saya menulis ini, saya muhasabah diri saya, rupanya sudah banyak REZEKI yang ALLAH kurniakan kepada saya disebabkan saya jadikan al-quran sebagai BUKU PEMBUKA REZEKI.

Maafkan saya, kerana saya tidak dapat meneruskan penulisan ini.

Kenapa?

Hanya ALLAH sahaja tahu keadaan saya sekarang. FULLSTOP.

Doa saya supaya anda yang membaca ini dan diri saya, diberikan REZEKI oleh ALLAH, REZEKI MEMBACA QURAN TIAP-TIAP LEPAS SOLAT.

Kerana REZEKI yang Paling 'AWESOME' TERBAIK ialah REZEKI MEMBACA QURAN TIAP-TIAP LEPAS SOLAT.

AAMIIN.
.........................................................................
P/S Baca komen fb saya  sebab saya nak bagi EBOOK pasal ilmu tajwid PERCUMA.

#‎UstazAlMukhlisin‬



Terima kasih kerana sudi membaca sampai habis coretan saya.

Saya ada buat Contest di status saya.

Tekan link di bawah ini

http://bit.ly/1JyGRJW


TERIMA KASIH kerana sudi nak tekan link di atas ini .

Tuesday, 22 December 2015

TAZKIRAH RINGKAS

INGAT MATI...

Ingat mati,
pembasuh hati yang gelisah dan jiwa yang resah. Cukuplah mati sebagai peringatan dan amaran.

Ingat mati,
akan memadamkan rasa nikmat melakukan maksiat.

Biarlah mati sentiasa hidup di hati kita.

Semoga kita tergolong dikalangan orang yang selalu ingat mati.

"AAMIIN"

Friday, 18 December 2015

MUDAHNYA MENGAJI KALAU ......

==========================

"Rajin betul antum semua ye, hari sabtu pun masih nak belajar lagi. Orang lain hari ni, sedap bercuti"

"Nak buat macam mana ust, orang lain tak pe la, lama dah mula. kitaorang ni, baru nak mula. so, kena usaha lebih sikit. Ustaz kan selalu nasihat dekat kitaorang camtu kan?"

"Hehehe... Kitaorang buat tazkirah dekat ustaz plak."

"Hehehe.. Betul la, tu. Oleh kerana semua masih bersemangat nak belajar."

Orang yang sedang baca penulisan saya pun bersemangat kan?

So, kita sambung pengajian kita. Sebelum tu, kita baca Surah As-somad 3kali. Pahala dia, seperti kita baca 30 juzuk al-quran. Anda pun baca sama ye."

"Jap3.. Macam pelik je bunyi. Rasa-rasa antum, apa yang pelik.?"

"Qalqolah, ustaz. Lupa la ustaz. Banyak sangat kena hafal. Hehehe"

"Kalau saya bagi formula mudah. Nak ke?

"Naakkkk.... Ustaz."
Rasa macam nak pecah dewan yang sebesar boleh muat kapasiti 200 orang ni. Diorang punya semangat. Anda lagi la bersemangat sebab masih membaca.

"BA JU DA QO THO."
"(Baju Da Kotor"

Huruf ba, jim, dhal, qaf, dan tho. Selalunya orang hafal QHO THOBUN JADDUN. Peningkan, sebab bahasa arab. Ni formula bahasa mak nenek kita punya. Hehehe

"Mudah ke mudah?"

"Mudah ustaz."

=======================================
Moral :
Kalau kita bersemangat nak belajar, Allah akan mudahkan kefahaman kepada kita.
Yang payah nk masuk susah sebab tak bersemangat.

Kalau anda dapat sedut aura semangat mereka,

komen "Kami Sudah Sedut Aura AlMukhlisin".

Macam vakum la plak, sedut-sedut ni. Hehehe

#UstazAlMukhlisin

Thursday, 17 December 2015

MASIH FOLLOW POSTING SAYA?

=========================

SEVEN

"Ok, semua. Sila bukak quran muka surat 297 Surah Kahfi"

Semua student membelek muka surat 297.

"Dah jumpa?"

"Sudah ustaz."

"Ok, baca."

Semua student membaca ayat pada muka surat 297. Sayut-sayut kedengaran ada orang baca muka surat 298.

"Ahmad, kenapa anta baca muka surat 298?"

"Maaf, ustaz. Saya sebenarnya masih keliru. No 7 dan no 8 dalam bahasa arab."

"Owh... Kenapa tak cakap awal-awal. Mudah je, nak buang kekeliruan anta tu."

"Seven. No berapa?"

"Tujuh ustaz."

"So, anta tengok pada perkataan SEVEN tu, ada huruf "V" kan. So, huruf "V" tu, adalah sama dengan no 7 bagi tulisan arab. Kalau no 8 terbalikkan je."

"Senang tak?"

"Senang la, ustaz."

Pesanan kepada pembaca, jom baca Surah Kahfi.

Kalau anda masih follow saya,
Boleh tak komen kan

"Saya nak lagi, ustaz AlMukhlisin"

Supaya saya kekal bersemangat untuk berkongsi dengan anda.

#UstazAlMukhlisin

Tuesday, 15 December 2015

Sesi Muhasabah diri sebelum tidur.

"Hari ni, berapa muka surat aku baca quran?"
Jom kita soal diri kita. Kalau banyak dari kelmarin. Alhamdulillah.

Kalau sebaliknya, tanyalah pada diri. Dosa apakah yang menyebabkan aku tak boleh baca al-quran banyak dari kelmarin?

Jawab pada diri sendiri.

Share lah kepada orang lain supaya anda dapat memberi manfaat kepada orang lain sebelum tidur. Manalah tahu, selepas dia tengok apa yang anda share, terus dia ambil wuduk dan baca quran.

Sesebaik kamu ialah orang yang memberi kepada orang lain.

#UstazAlMukhlisin

Sunday, 13 December 2015

2 CERITA BERBEZA HASILNYA SAMA-SAMA SUPERB

Tut tut tut.
Bunyi whatsapp masuk.

"Ustaz free ke esok? Saya ada hal nak jumpa dengan ustaz. Kita jumpa di Restoran Mad Nasi Kukus deh."

Saya membalas dengan smiley. Ok.

"Ustaz, terima kasih banyak-banyak. Saya terus praktik apa yang ustaz cakapkan. Sekarang hati saya rasa bahagia. Walaupun belum sampai tempoh seminggu, tapi saya dapat rasakan hasil yang memang superb nanti"

"Alhamdulillah. Semoga ianya berterusan."

Aamiin.

"Silakan makan, ustaz."

"Mak Cik Yah pun Makan sekali ye, rugi taw.. Kalau Mak Cik Yah tak makan. Kat sini, nasi kukus tersohor di kelantan"

''Ok ustaz.''

https://www.facebook.com/shafiz.zulfika/posts/980954358631707?notif_t=like

........................................................

Semalam, ramai pm saya untuk ucapkan terima kasih, disebabkan cerita yang saya share semalam telah membuahkan hasil yang superb, walaupun belum sampai tempoh yang saya bagitahu.

https://www.facebook.com/shafiz.zulfika/posts/980954358631707?notif_t=like

Saya share sedikit, seorang hamba Allah yang pm saya.

"Assalamualaikum wrt wbt ustaz, Saya Puan Lela (bukan nama sebenar, nama dirahsiakan).  terima kasih banyak-banyak ustaz. Cerita yang ustaz share semalam telah membuka jalan kepada saya. Sudah lama saya mencari, apa yang menyebabkan aku macam ini. Tiap-tiap hari ada je masalah. Tiap-tiap hari ada je, bocor duit. kena bayar itu la. kena bayar ini la. Yang terbaru, sebelum membaca posting ustaz, saya kena saman. Aduh! pening kepala dibuatnya."

"Sekarang, lega rasanya. Saya rasa bahagia. Alhamdulillah. Terima kasih sekali lagi ye, ustaz. Hanya Allah sahaja yang dapat membalas jasa ustaz. Saya akan selalu follow ustaz lepas ni."

"Terima kasih kembali. Semoga Allah mudahkan urusan puan Lela (bukan nama sebenar, nama dirahsiakan). InsyaAllah, saya akan bagi yang terbaik.

Moral of the story

Menulis di fb itu ada manfaatnya.
Likes posting orang ada manfaatnya.
Share dekat kawan lain ada manfaatnya.
Manfaatnya, anda akan perolehinya nanti. Masa yang menentukannya bila.

#UstazAlMukhlisin

Saturday, 12 December 2015

"Kenapa Mak Cik Yah menangis?"
Mak Cik Yah mengesat air matanya sambil menutup al-quran.

"Tak ada apa-apa ust."

Mak Cik Yah macam ada masalah je. Kongsi lah ngan saya, InsyaALLAH, kalau saya boleh bantu, saya akan bantu.

"Ok la, ustaz. Dua tiga hari ni, saya selalu ada masalah. Kehidupan saya semakin susah. Duit semakin hari semakin bocor. Saya duk fikir, saya semakin jauh dengan Allah. Jadi, saya teringat ustaz pernah cakap dekat saya haritu kan. Kalau nak banyak kebahagiaan kena banyak baca quran. Apa ustaz cakap, haritu.

"KADAR KEBAHAGIAAN SESEORANG BERGANTUNG KEPADA KADAR BACAAN AL-QURAN SESEORANG ITU"

"Betul tu. Mak Cik Yah."

"Saya nak bagitahu dekat ustaz, sudah setahun saya tak khatam (habis baca 30 juzuk) dan kadang-kadang sebulan sekali baru sentuh al-quran itupun baca 3 Qul."

"Boleh tak ustaz, bagi tips dekat saya macam mana nak baca khatam al-quran 3 bulan sekali pun tak pe dah."

"Boleh sangat-sangat. Nak tips mudah ke payah?"

"Tips mudah dan berkesan ustaz."

"Ok. Mulakan dengan membelek sehelai-sehelai al-quran tiap-tiap pagi sambil doa supaya ALLAH membuka Rezeki boleh khatam al-quran selama 3 bulan sekali."

"Kalau Mak Cik Yah nak khatam sebulan sekali, sebut sebulan sekali."

Buat macam ini, selama seminggu. InsyaALLAH Mak Cik Yah akan nampak hasilnya.

"Hasil mula-mula, Mak Cik Yah akan boleh khatam 3 bulan sekali dan hasil yang paling utama kadar Kebahagiaan Hidup Mak Cik Yah akan bertambah."

Aamiin

"Terima kasih ustaz."

"Sama-sama."

=========================

Moral of story : Kalau nak banyak kadar kebahagiaan hidup kena banyak baca al-quran.

Tips kalau nak mula khatam al-quran.
Mulakan dengan membelek sehelai-sehelai al-quran sambil doa khusus bila aku nk khatam quran.

#UstazAlMukhlisin

Thursday, 10 December 2015

SCAN JANTUNG

"Ustaz, macam mana kita nak tahu hati kita Bersih ke tak?"

"Pergi hospital, cakap dekat dia nk scan jantung saya ni bersih ke tak?"

"Mana boleh ustaz"

"Hehe. Gurau je la. Serius molek muka demo Mad."

"Macam ni, Mad. Sayyidina Usman ada bagitahu macam mana nak kenal bersih ke tidak hati kita."

"Andai hati kalian Bersih, maka kalian tidak akan pernah merasa kenyang (bosan) dari membaca al-quran."

"MasyaALLAH, ustaz. Jauh lagi la, saya ni. Ustaz ye."

"Kita sama-sama doa-doa supaya ALLAH bagi rezeki untuk membaca al-quran setiap kali selepas solat."

Aamiin

====================

Hari jumaat mulia ni, jom kita banyakkan membaca al-quran.

#UstazAlMukhlisin

Friday, 4 December 2015

ZIKIRKU SHODAQA ALLAHUL AZDIM

"Umi, cantiknya umi. Umi ke ni?"

"Ye, umi la ni, wahai alongku sayang."

"Kita dekat mana ni?"

"Kita di syurga, along."

"Syurga? Macam mana, umi boleh masuk syurga? Setahu along, umi punya amalan biasa je. Bukan ke umi, tak pandai baca quran masa di dunia."

"Betul, along. Amalan umi tak banyak, dan umi jahil. Tapi, amalan yang buatkan umi masuk syurga ialah setiap hari umi akan khatam quran dengan hanya membelek helaian quran sambil menyebut shodaqa Allahul adzim (benarlah kata-kata Allah)
maksudnya, Allah tidak pernah menipu walaupun satu ayat bahkan satu huruf."

"Setiap kali, umi membelek helaian quran dan menyebut sodoqa Allahul adzim, setiap kali itu juga umi menangis. Along boleh tengok quran umi di dalam bilik solat umi."

"Aku pun tersedar dari mimpi indahku. Dan terus pergi ke bilik solat umi."

Masya ALLAH. Quran umi penuh dengan kesan air mata.

Dalam hatiku, umi doakan along dapat bersama umi nanti ye. Along akan baca quran 3 juzuk dan lebih lagi setiap hari.
...................

Moral of story, kalau orang yang tak boleh baca quran pun boleh masuk syurga disebabkan kesungguhan dia walaupun dengan hanya menyebut shodaqa Allahul adzim.

Kita yang terer baca quran ni, kenapa tidak curi masa untuk membaca quran.

Orang yang baru belajar baca quran, jangan putus asa. Allah tidak nilai kepada hasil kita tapi kesungguhan kita.

Yang belum mula. Mulakan sekarang. Kita tidak tahu bila ajal kita.

#UstazAlMukhlisin